Dyrkning og høst

Dyrk dit eget Halloween græskar!

Det er let at dyrke græskar. Her kan børnene være med. Den enorme grokraft er spændende at følge.

For at det skal lykkes skal græskarrene have:

  1. En varm vokseplads i fuld sol.
  2. Masser af gødning, så planterne og frugterne kan udvikles.
  3. Vand.
  4. Læ og plads til at vokse. Stænglerne kan løbe hen over brændestabler og stakitter og hegn og alle dine andre grønsager!

Når man skal dyrke græskar kan man vælge så indendørs i potter i april-maj måned, eller at så direkte på friland i slutningen af maj.

Jeg har valgt at så i drivhus i begyndelsen af maj og det giver et godt resultat ? hvert år er der store kraftige planter til udplantning i midten af juni og derved skabes et forspring, så græskarrene kan nå at udvikles og blive modne inden frosten sætter ind. Vi har prøvet at så græskarfrø i potter og stille dem i vindueskarmen ? planterne blev lange og ranglede og stænglen knækkede midt over, da de blev plantet ud og den første blæst kom. Stænglerne skal være robuste.

Man kan evt. så frøene under fiberdug, direkte på voksestedet.

Græskarfrøene er sået i kasser med så og priklejord i begyndelsen af maj. Der er flere sorter i hver kasse. Alm. potter er også fine. Billedet er taget d. 18 maj. Spiringstemperatur : ca. 15 grader.

Frøene spirer hurtigt ved en høj temperatur.

 

 

 

 

Græskarplanterne vokser stærkt. Her 14 dage senere d. 1. juni. De vandes dagligt, så de ikke tørrer ud, men heller ikke så fugtige at de rådner. Vandet tilsættes flydende gødning.

 

 

 

 

 

Jorden klargøres. Der er harvet flere gange i foråret. Fordelen ved at plante ud i juni er at årets første ukrudt er luget bort. Jorden er tilsat naturgødning i foråret.

 

 

 

 

 

Planterne er stærke og sunde med robuste stængler. De er nu klar til udplantning. Nattemperaturen skal være over 10 grader og hvis det er muligt plantes der ud i en varm og vindstille periode. Planterne vil nu vokse hurtigt.

 

 

 

 

 

Nu er det blevet den 11. juni. Nu graves der huller til hver plante og der vandes godt efter plantningen. Hold øje med at planterne ikke mangler vand. Efter 1 uge kan der gødes, når planterne har fået fat og begynder at vokse.

Planterne plantes med god plads mellem rækkerne, gerne 1,5 meter og 80 cm. afstand mellem planterne. Nogle græskarsorter har meget lange stængler og andre typer er mere kompakte og buskagtige. Se under menupunktet sorter for mere information. Figenbladsgræskarret har rekordlange stængler over 10 meter og meget smukke blade!!

 

 

Der er nu gået ca. en måned (medio juli)og planterne vokser. Der kan gødes et par gange i vækstsæsonen med kunstgødning eller med flydende gødning, når der vandes.

Græskar elsker masser af gødning og mange kan fortælle, at man på landet dyrkede græskar i møddingen eller komposten. Halmballerne på billedet er opstillet får at give kæmpegræskarrene fuldstændig læ og varme.